Wiele osób upiera się, że „mało je”. W rzeczywistości nikt nie jest w stanie skontrolować podaży energii tej osoby, więc może ona opowiadać, że odżywia się wodą i sałatą lub „rybą na parze i warzywami”. Jednak często waga takich osób nie odzwierciedla podobnych deklaracji. Gdzie może tkwić problem? Źle wyliczone zapotrzebowanie energetyczne [...]
[...] wysokotłuszczowe, jak Atkinsa, Kwaśniewskiego, The Zone, Paleo, opierają się na tym, że insulina jest motorem wszelkiego zła. Dlatego powinno się ograniczyć spożywanie węglowodanów w celu zmniejszania wydzielania insuliny”. Komentarz: autorka wcale nie jest autorem tej wypowiedzi, powiela bez używania najważniejszego organu w ustroju „fakty”, [...]
W ostatnim czasie otrzymuję niezliczone pytania dotyczące odchudzania, najlepszych sposobów, rodzajów diet, treningów. Postanowiłem odpowiedzieć, choć na kilka z nich. Część z tych kwestii jest już dobrze opisana, niektóre są mało znane lub opisywane w postaci półprawd, lub współczesnych baśni (siłowniowych legend). Warto odsiać fakty od mitów, [...]
[...] ze stosowaniem napojów słodzonych „sztucznie”, a potencjalne mechanizmy nadal czekają na naukowe wyjaśnienie. Zdrową alternatywę dla napojów słodzonych stanowi zwykła woda mineralna, herbata czarna lub kawa filtrowana bez dodatku cukru. Referencje: [...]
Dość dobrze udokumentowana w badaniach naukowych jest zależność między podawaniem węglowodanów w trakcie wielogodzinnego wysiłku (np. triathlonu, pływania długodystansowego czy wyścigu kolarskiego), a poprawą wyniku sportowego. O wiele słabsze podparcie znajduje podawanie węglowodanów w trakcie treningu siłowego czy interwałowego lub przy pracy [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
[...] często wpływają niekorzystnie na procesy metaboliczne. Na dodatek istnieją silne przesłanki, iż napoje w rodzaju cola mają wpływ na kancerogenezę. Ale czy np. gazowana woda mineralna jest taka szkodliwa? Najpierw prześledźmy rolę CO2 w ustroju Czy dwutlenek węgla ma coś wspólnego z ustrojem człowieka? Karbonizacja, która wywołuje [...]
Greg Doucette to znany zawodnik mający swój kanał YouTube. Kiedyś miał przykrą wpadkę związaną z przemytem sterydów i innych środków dopingujących (rzekomo wartych 250 tys. dolarów, co wydaje mi się 10-krotnie przesadzoną kwotą). Kosztowało go to tysiące dolarów. W odróżnieniu od większości kanałów w tym serwisie, Greg opiera się na ponad 30 [...]
[...] białko serwatkowe) oraz tłuszcze (awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz zawarty w rybach, olej lniany, oliwa z oliwek). Niemniej potrzebujesz ogromnej ilości węglowodanów, aby wspierać budowę masy mięśniowej. Wg badań, dieta ketogeniczna nie do końca nadaje się do budowy masy mięśniowej. Czy sterydy powodują redukcję tkanki [...]
[...] nie wynika z rzekomych różnic w składzie, pod względem oddziaływania biologicznego ani pod względem krótkoterminowego wpływu na łaknienie i podaż energii obu rodzajów węglowodanów. To tak, jakby twierdzić, iż zastąpienie syropu glukozowo-fruktozowego sacharozą jest rozwiązaniem dla problemu epidemii otyłości. Taka propozycja z pewnością nie [...]
[...] korzystne są owoce, a szkodliwe soki owocowe, nawet te 100% naturalne i wyciskane. Często 100% soki są marną namiastką owoców. Podsumowanie Z diety należy wykluczyć węglowodany o szybkiej kinetyce (np. glukoza, fruktoza, sacharoza): ciastka, słodycze, ciasta, drobne słodzone przekąski (np. batoniki), napoje z dodatkiem cukru itd. Niekorzystne [...]
[...] może zwiększać osiągi w treningu siłowym, jednak badania nie są jednoznaczne w tym zakresie, może wykazywać właściwości antyoksydacyjne, u osób z upośledzoną tolerancją węglowodanów, zmniejszoną insulinowrażliwością, AAKG może zmniejszać poziom tkanki tłuszczowej, jednakże tego efektu nie odnotowuje się u zdrowych ludzi, może zmniejszać [...]
[...] pozbyć się alkoholu itd.). Cytat nr 4 8 min. 20 sek. „Jaką rolę w cukrzycy odgrywa cukier? Dr Neal Barnard: Cukrzyca nie jest spowodowana spożywaniem diety bogatej w węglowodany. Powodem cukrzycy jest dieta bogata w tłuszcze, typowa dieta oparta na mięsie. Gdyby przyjrzeć się komórkom mięśniowym, widać, że obudowują się tłuszczem, co powoduje [...]
Ten temat jest jednym z powodów, dla których zacząłem pisać o dopingu. Większość informacji, powielanych na ten temat w Internecie, jest błędnych lub znacząco zniekształconych. Niestety dla większości ludzi nieznana jest kinetyka substancji, nie czytają podręczników, badań, opracowań fachowych. Bardzo często sięgają po „podziemne [...]
[...] organizmu – nie tylko mięśni. Świadczy o tym fakt, że masa ciała człowieka jest zbudowane aż w 20% właśnie z protein. Jednocześnie białko – obok tłuszczu i węglowodanów – należy do grupy trzech najważniejszych makroskładników w diecie. Dostarczanie go organizmowi w odpowiednich ilościach pozwala mu na prawidłowe funkcjonowanie. [...]